Benešovský balet tančil mezi kapkami deště v Březinách

Netradičně, v neděli 19.5. proběhlo na malebném hřišti v Březinách tradiční derby mezi domácím SK Březiny a MSK Benešov nad Ploučnicí.

Před utěšenou návštěvou sta diváků se odehrál zajímavý mač, ovlivněný nevyzpytatelným počasím.

Od první minuty zápasu, jehož výkop byl v 17 hodin místního březiňského času, dominovalo na hřišti jedno mužstvo, a to mužstvo hostí, hrajících opět v krásných modrobílých dresech. Útoky se valily na branku domácích, i když mladý a snaživý pomezní rozhodčí snažil se seč mohl mávati praporkem jak v průvodu na 1. máje a mnohdy překazil svým necitlivým a nutno podotknout i nepřesným rozhodnutím slibné akce hostujícího celku.

Průběh prvního poločasu byl ovlivněn postupnou změnou počasí. Ze prvotní selanky na hřišti, stával se krok za krokem spíše boj s přírodními živly, které seslal do březiňského údolí sám velký Perun, jenž ohlásil se příchodem hromů a blesků, a aby toho málo nebylo, zasypal hřiště i vrstvou ledových krup. Zhruba po 20 minutách hry, hlavní rozhodčí usoudil, že boj se slovanským božstvem nelze vyhrát a přerušil fotbalovou partii do chvíle, kdy se nebesa opět umoudří, a bude možno pokračovati ve hře s koženým míčem.

Po 15 minutách nastoupila obě mužstva zpět na hřiště, připomínající spíše dětské brouzdaliště nežli regulérní hrací plochu. Ač se obě ekipy snažily pohybovati se na promáčeném pažitu co nejlépe, bylo to spíše komické představení pro početné diváctvo, které se velmi dobře bavilo nechtěnými kousky, kdy se hráči klouzali po trávníku jak v tobogánu, a míč si dělal v kalužích z plejerů dobrý den.

Slunce postupem času začalo opět pražit na hlavy hráčů a všech diváků, kteří se občerstvovali dobrým zlatavým mokem ze Svijan, tu a tam někteří zakusovali klobásu z udírny, a velmi dobře se bavili v družných rozpravách mezi domácími a hostujícími fans. Zatímco v ochozech útulného stadionku byla nedělní pohoda, na hřišti odehrával se neúprosný boj mezi oběma mužstvy. Benešovští celkem s přehledem kontrolovali hru, a v 35. minutě skórovali po trestném kopu Radima Koláře, který povedenou střelou k pravé tyči nedal vyniknout obávanému domácímu gólmanovi Jirkovi Minaříkovi a donutil ho vyndat míč ze sítě. Nádherná střela a vedení hostů 0:1.

Hra dále poklidně plynula a víceméně se odvíjela v režii hráčů v modrobílých dresech, když, co čert nechtěl, udeřilo na druhé straně. Ve 43. minutě, po centru z pravé strany, gólman hostí hrubě podcenil výskok, přičemž míč ho přeplachtil před prázdnou bránu, kde se strhla trma vrma, a nakonec domácí způsobem „dotlač to, jak můžeš“ vsítili vyrovnávací branku – 1:1. Početný kotel z Benešova nevěřícně kroutil hlavou, gólman MSK zpytoval u tyče své brány svědomí, domácí fanoušci bujaře slavili.

Do druhé půle nastoupila obě mužstva rozhodnuta zabojovat o důležité body do tabulky a vybojovat vítězství. Prvních 15 minut to byla spíše přetahovaná, než pohledná kopaná. To trvalo až do 62. minuty, kdy po rychlém brejku hostí skóroval do odkryté branky benešovský snajper Aleš Pop – MSK vedlo 2:1. Tato situace hosty nakopla k větší intenzitě hry. Hráli s jistotou pevné obrany, kde opět kraloval Jan Polanský, který neprohrál jediný hlavičkový souboj a zavřel společně s kolegy z obrany neprodyšně cesty ku zteči naší svatyně. Středopolaři se mohli soustředit na rozdávání kolmic a pasů na rychlonohé útočníky, Pepu Hanzala a Aleše Popa. Ti nepohrdli povedenými přihrávkami a dokázali rozebírat obranu soupeře tak, že si připadala jak na horské dráze v Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Aleš Pop, první hvězda zápasu, zaznamenal dlouho nevídaný hattrick, kdy mezi 62. a 77. minutou skóroval třikrát, poslední slovo měl Marek Špringl, který vyslyšel neutuchající skandování Benešovských rowdies, kteří žádali pokřikem „dejte jim bůra“ navýšení stávajícího skóre, a rozvlnil v 80. minutě síť za zády bezmocného domácího lapače popáté, čímž uzavřel účet zápasu na stavu Březiny 1 : Benešov 5.

Cesta domů byla k plné spokojenosti fandů MSK. Někdo dopravil se motorovým vehiklem zanechávající uhlíkovou stopu, byli ale i tací, kteří osedlali bicykly a jali se vlastními silami přesunouti údolím Ploučnice, po rozblácené stezce zpět do domácích držav. Tito odvážlivci přibyli do svých příbytků řádně znečištěni nemaje na svých strojích instalovány blatníky, ale šťastni převelice, že se pozdní odpoledne povedlo.

Příští zápas hraje MSK opět na venkovním hřišti, tentokráte v sobotu 25.5. v Dolní Poustevně. Věřme, že naši chlapci budou pokračovat ve svých dobrých výkonech a soupeře potrápí a přivezou z horké půdy nějaké body.

Jedeme, Bene, jedeme!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.